PROJECTES

El  CRANC DE RIU
Astacicultura - Centre de conservació i cria 

El centre de conservació i cria, tracta amb Cranc de riu ibèric (Austropotamobius pallipes), el projecte es desenvolupa en una part de la piscifactoria a la part del antic Molí Fariner, on l'objectiu principal del projecte és obtindre cries que serán destinades a repoblació de rius.
El cranc de riu és una espècie molt amenaçada en tota la seva àrea de distribució, per això la seva protecció legal és molt estricta; Catalunya va declarar la protecció a la dècada dels 80 dins del catàleg d'espècie protegida. Plànol de les instal·lacions del centre de cria.
Disposem de recintes separats per cada etapa del cicle reproductor


Publicacions Diaris:


ÀGUILA CUABARRADA

L’àguila cuabarrada (Aquila fasciata) és un rapinyaire de mida gran, que rep aquest nom per la seva característica franja fosca al final de la cua. Està especialitzada en la captura d'ocells i mamífers de mida mitjana. Habita les serralades mediterrànies, establint el seu niu en cingleres.

És l’espècie de rapinyaire més amenaçada de Catalunya, inclosa en el catàleg de fauna amenaçada com a espècie en perill d’extinció. El cens de 2009 indicava un total de 68 parelles en tot Catalunya, de les quals unes 47 se situen en comarques tarragonines. Es tracta d’una espècie en clar declivi.

Resultado de imagen de cuabarrada moli del fort
Àguila Cuabarrada (Aquila fasciata)

Projecte Punt de suport alimentari, gestió del colomar Molí del Fort. 

A l’entorn de Farena s’hi troba una parella que nidifica a les cingleres formades pel riu Brugent. Aquesta parella no tenia cap poll des del 2001 fins el 2012 quan va tenir un poll amb la instal·lació d’un colomar dins la finca del Molí del Fort. Una de les problemàtiques amb les que es troba l’espècie és la manca d’aliment proper al niu. Algunes dades de radio seguiment d’anys anteriors demostren que la parella es desplaçava fins a la comarca de les Garrigues per a poder caçar, fet que representa una gran despesa energètica. 

Objectiu és continuar gestionant el colomar del Molí del Fort, i que aquest segueixi contribuint a l’èxit reproductor de la parella de cuabarrades de Farena. 


El 2012 es va instal·lar un petit nucli de coloms al Molí d’en Fort, que s’hi van reproduir, i que poden haver ajudat a la parella a trobar aliment, possiblement aquesta gestió hagi estat la causa directa de la supervivència d’un poll després de 11 anys de nul èxit reproductor. 

El 2013 es va donar un pas més en el projecte, construint i condicionant un espai específic per als coloms millora del nucli de coloms iniciat l’any 2012. Aquest espai consisteix en una gàbia de vol on s’hi disposa el gra i l’aigua. El colomar té també un espai cobert a l’aixopluc de la intempèrie, on s’hi disposen perxes i nius per a la reproducció.  Des del seu establiment, el nucli és fort i amb suficient capacitat reproductiva, per a la regeneració d’efectius, podent suportar la pressió de caça que hi fa l’àguila cuabarrada.
El club del Colom de vol Català:
Els membres del projecte s’associen al Club de Colom de Vol Català, qui aporta el coloms de rebuig que els seus criadors descarten per no complir els estàndards del plomatge. L’experiència ha servit per comprovar que el colom de vol és una raça apte i de fàcil establiment (que ja ha funcionat prèviament a d’altres indrets). De retruc l’associació pot seleccionar coloms de gran vigor, que han sobreviscut als atacs dels depredadors. D’aquesta manera es produeix un feed-back molt interessant entre la conservació del medi natural i la conservació d’una raça tradicional d’aviram català.

No hay comentarios:

Publicar un comentario